Az elején jelzem, ez nem csak a Hyundai és KIA GDI motorokra igaz, minden ilyen típusú motorra!

Ezek közül a közvetlen befecskendezéses belső égésű motorok közül kiemelve a mai sztori:

Hyundai 1.0 TGDi motor, 5 éves autó (2017), városban is használt, volt cégautó, 80.000 km futott

Előzmény szerviz infó: időszakos kötelező szervizek, motor-bontva nem volt.

Kicsit kitérve a motor típusra, a közvetlen befecskendezéses belső égésű motoroknál gyakran korom és olajsár rakódik le a szívócsatornában, illetve a szívószelepeken. Napjainkra körvonalazódott, hogy az újabb típusú Turbó Diesel, valamint a közvetlen befecskendezésű (GDi) benzinüzemű sima vagy Turbó (TGDi) Benzin motoroknál, ugyanúgy létező jelenség lett a szívósor, szívócsatorna leszűkülése, és ezekből adódó beazonosíthatatlan hibák tömkelege, üzem közbeni anomáliák.

Konkrét autó érkezett hozzám, 2023. 06 hóban. Már előtte is folyamatosan gyújtáshibával, túlfogyasztással, erőtlenséggel küzdöttek; az ügyfél elmondása szerint. Egyéb helyeken próbálták javítani, trafó és gyertyasor cserével, sikertelenül, folyamatosan 4 kilométer után újra gyújtáshiba volt. Nem volt tartós megoldás az adott anomáliára. Így vette fel velem a kapcsolatot, egyeztetettünk, és hozzá fogtam a feltárásnak, típusra jellemzően már gondoltam, hogy a lerakódás lesz az egyik ok, igaz ilyen kevés kilométer után nem számítottam ilyen állapotra:

Átnézve a motor egységeit, arra a következtetésre jutottam, hogy rossz minőségű üzemanyaggal üzemelt a motor, gyújtógyertya és levegőszűrő cseréjének elmaradt, hibás vagy elkoszolódott GDI injektor miatt nem jó a keverék képzés módja, nem homogén a keveredés, elhúzott olajcsere periódus miatt a karter-gáz képződés megnövekedés, sok a rövidtáv.

Megegyezés szerint, 83.000 kilométer óra állásnál elvégeztünk, egy diós-szívószelep, szívó rendszer tisztítást, injektor tisztítással – sugárkép, szállítás vizsgálattal, mely alapján a befecskendező rendben volt – , gyújtógyertya cserével, levegőszűrő és egy motorolaj cserével útjára engedtük, és kértük az ügyfelet, hogy prémium üzemanyaggal használja az autót, ha teheti. Továbbá kértem, hogy az autót magasabb fordulaton, modern motornak megfelelő intenzitással használja, már bemelegedés kezdete után.

Népszerűnek mondható friss motor családról beszélünk TGDi vonatkoztatásban. Turbófeltöltős közvetlen befecskendezésű három és négy hengeres benzinmotort terveztek a mérnökök. Downsizing méretben elérhető 1.0 literes háromhengeres változat, 1.0 TGDi névre hallgat. Ezek a motorok már nem alkalmasak csak városi használatra, városi használat már nehéz üzemnek számít, mely a karbantartás szigorodását, vonja maga után. Jól vezethető, fogyasztása normál használat mellett 7L, jól hangolt autóútra.

Első 3000 kilométer után volt egy beszélgetésünk, megfelelő volt a beavatkozás; volt egy generátor szíj csere, akkumulátor csere, az autó működik, fogyasztása normalizálódott.

Elérkezett most a hidegebb idő, és 90.000 kilométer környékén hívott az ügyfél, elment az erő az autóból és erősen rángatni kezdett, nem lehetett vele gyorsulni. Elhozta az autót még aznap, másnap diagnosztikai vizsgálat, tárolt hibák voltak, gyújtáskimaradás, üzemanyag befecskendezés hiba és egyéb üzemanyagrendszerrel egybefüggő hibákat tárolt. Aktív hiba nem volt. Előzmény információkat begyűjtöttem, az aktuális hibakör miatt. Hozzá kell tennem azt autó szépen indul, igaz mintha többet indítózna, mint előtte. Kiderült, hogy az ügyfél az utolsó előtti tankolástól kezdve, üres üzemanyagtankra tele rakta mindig, sima 95-ös benzinnel. Ami nem is lenne gond, de úgy tűnik ez a TGDi motor jobban preferálja a 100-as üzemanyagot.

Kíváncsi voltam, milyen a helyzet a szívó rendszerben, ezért alap bontással ellenőriztem, az alábbi képek készültek:

Képek és a diagnosztika alapján az autót elkezdtem használni, tesztutakon. Kapott üzemanyag rendszer tisztító adalékot, leszívásra került a sima benzin a tankból, és rátöltésre került friss prémium üzemanyag. Ezek után elkezdetem az autót magasabb fordulaton használni, normál ingázó körülmények között. Körülbelül az első 20 kilométer után mintha megkönnyebbült volna a motor, vette szépen a fordulatot, természetesen 1900 fordulat alatt, mint kis turbós benzines ez is nyomatékszegény, de a 2000 – 3000 fordulatszám között újra életre kelt. Fogyasztása visszaesett 6,5 – 7,2 közé, hangja kisimult, alapjárata szép lett. Másnap eljött egy hidegebb reggel is, kint állt a fűben, indítása elfogadható volt, már a reggeli hideg járása sem csörgős, menetdinamika elfogadható.

Az ügyfelet kértem, ha teheti továbbra is tankoljon kisebb etanol számú üzemanyagot. Ha megint előjön a hibakör, hiába jó a porlasztó porlasztási képe és a vizsgálat is jó volt, cseréje szükséges lesz.

Idáig a teljes konklúzió az, hogy ha 10.000 kilométer futás körül, a lerakodás ilyen mértékű akkor bátran kimondható az, hogy a diós motortisztítás a mai modern közvetlen motorok tekintetében elkerülhetetlen velejárója lesz.

10.000 kilométeres olajcsere lassan esedékes lesz a motoron, az ügyfél hozza majd, akkor újra megnézzük a motort, hogy egy ciklus alatt mit lehet tapasztalni.

Összegezve, konyhanyelven: Egy mai T-GDi – Turbó – Gasoline Direct Injection – motor már nem örök gondtalan élet, nem egy egyszerű szerkezet. Ami bemegy égés során és nincs kezelve az valahová lerakódik, lásd az olaj gőzösödig, kicsapódik, lerakódik, felhevül, megég, átég, … stb. A katalizátor eltömődik, mivel szűrő, annak is van egy üzemóra ideje, nem öröké tart; van, amikor már cserés lesz igen, és nem csak az, mellette sok minden más is. Katalizátor mögött megjelenik a részecskeszűrő, az egyéb ráaggatott emisszió csökkentő berendezés, és jönnek a zsebbe nyúlós idegőrlő bajok. Szívócsövet várhatóan tisztítani kell időközönként, de az sem elégséges, mellette, olajat kell cserélni, gyertyát, porlasztót vizsgálni, katalizátort vizsgálni tisztítani stb. Igen eljutottunk odáig itt a benzin motoroknál is, -> amitől féltünk a diesel motoroknál.

Ajánlott további cikkek írások:

Kapcsolatfelvétel:

Nem hiszek abban, hogy egy weboldal mindenre megoldást ad. Kérlek a személyre szabott információkért telefonon érdeklődj, a Péter +36307236139 és Gábor +36306764289 számon, vagy a diostisztitas@gmail.com lévő e-mail címre írj egy levelet, melyben az autó VIN száma (alvázszáma) benne van, és megvitatjuk a számodra megfelelő karbantartási formát.

Call Now Button